A táborról

 
 
 
 
IFJ. DRÁVAY JÓZSEF IFJÚSÁGI TÁBOR


Az ifj. Drávay József Ifjúsági Tábor a Salgó Vár lábánál kellemes erdei környezetben várja vendégeit, mely az Északi-középhegység Cserhát egyik legszebb táján, a Karancs-Medves térségben található, természetvédelmi területen a szlovák határtól 7 km távolságra.


A tábortól 700 méter távolságra, a Salgó és Kis-Salgó bazaltcsúcsairól pompás panoráma tárul elénk. A Palóc Olymposnak nevezett Karancs csúcsáról tiszta időben a Budai hegységet és s Tátrát is láthatjuk. A Medves-fennsík (15 km2)Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkja.


A magas fennsík körül, mint őrtornyok emelkednek a táj fölé a bazaltcsúcsok: Salgó, Somoskő, Szilváskő.


A tábor kapuján kilépve olyan „meseerdőbe” lépünk, ahol fel-fel bukkanó források, csobogó patakok, tisztások teszik felejthetetlenné az élményt.


Geológiai tanösvényen haladva a több millió éves földtörténeti múlt emlékeit ismerhetjük meg. A természeti értékek mellett a környék bányászati jelentőségére emlékeztetnek a lezárt bányabejárók és az erdei kisvasút nyomvonala.Salgóbánya a vidék egyik legszebb fekvésű, leggondozottabb bányatelepe volt. Itt épült ki Közép-Európa első ipari fogaskerekű vasútja (6 km). A környéken található várak, várromok az egész ország történelmének értékes emlékei, megkülönböztetett érdeklődésre tarthatnak számot. különös világ ez, ahol minden hegy, s domb élő történelem.

Ifjúsági táborunk adottságainál fogva egyaránt alkalmas nyári táborok osztálykirándulások, erdei iskolák, családi üdülések megvalósítására.


10 db 5 férőhelyes faház 1 db 6 fős faház 1 db 5 fős komfortos faház várja kikapcsolódni vágyó vendégeit. Sátorozási lehetőség is biztosított.